24-10-11

Woningbrand te St.-Genesius-Rode

Tijdens mijn afwezigheid de voorbije weken kreeg de Lennikse brandweer uiteraard enkele interventies te verwerken. Zo kreeg ik enkele fotootjes in mijn mailbox van een brand in St.-Genesius-Rode.

Foto's van Bart Kerkhoven en Jelle Schepers + artikel.

 

 

SINT-GENESIUS-RODE - Een woning langs de Hallesesteenweg in Sint-Genesius-Rode is onbewoonbaar na een uit de hand gelopen schouwbrand zaterdagnacht. Opvallend was dat in de buurt maar liefst drie brandkranen onbruikbaar waren, waardoor er te weinig bluswater was

 

 
 
Het vuur brak uit omstreeks 23.40 uur in de alleenstaande woning langs de Hallesesteenweg, vlak bij supermarkt Colruyt en fietsenwinkel Godeau. In de woning lagen de moeder en twee van haar kinderen al te slapen. Een derde kind was gelukkig nog wakker, en merkte de hevige rook in de woning op. De bewoners konden op tijd de hulpdiensten verwittigen, en het huis verlaten. Er raakte niemand gewond. Behulpzame buren gaven de getroffen familie kleren en drank om zich warm te kunnen houden.

De rook in het huis bleek afkomstig van een brand in een schouw in een van de slaapkamers. ‘Het ging effectief om een schouwbrand. Maar vlak aan de schouw bevond zich een draagbalk van de vloer, en die is ook in brand gevlogen', zegt brandweerluitenant Hans Van Schepdael. ‘Dat zorgde voor heel wat rookontwikkeling, maar onder meer door isolatie in het dak kon de rook niet weg. Als de rook zich nog een kwartier langer had kunnen opstapelen, zouden de ontstane rookgassen in brand zijn gevlogen en had de woning in lichterlaaie gestaan. We hebben er dus zo snel mogelijk voor gezorgd dat de rook weg kon door grote gaten in het dak te maken. Met een kettingzaag hebben we ook een stuk uit de vloer moeten halen. De schade in de woning is groot. Veel is er niet afgebrand, maar de schade door de rook en het bluswater is aanzienlijk. De woning is daarom onbewoonbaar verklaard.'

De interventie zelf liep niet van een leien dakje. De brandweerkorpsen van Halle en Brussel waren wel snel ter plaatse, maar ze hadden moeite met het vinden van voldoende bluswater. Maar liefst drie ondergrondse brandkranen waren onbruikbaar. Ofwel kwam er geen water uit, ofwel waren ze niet te bereiken. Na veel zoeken kon de brandweer er na een twintigtal minuten toch een aantreffen in de Diepestraat, meer dan honderd meter verderop. Intussen was de hulp al ingeroepen van het brandweerkorps van Lennik, dat met een extra tankwagen ter plaatse kwam. Brandweerluitenant Van Schepdael wou niets kwijt over het tekort aan bluswater. Maar de politie zou al een rapport over de situatie gekregen hebben, en dat zal ongetwijfeld worden overgemaakt worden aan het Rodense gemeentebestuur.
 
 
 

111016SGR Brand Halsesteenweg 2 (1296 x 864) (972 x 648).jpg

111016SGR Brand Halsesteenweg 3 (1296 x 864) (972 x 648).jpg

Rode brand (2) [800x600].JPG

Rode brand [800x600].JPG15:23 Gepost door Charlie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.